070 - 326 3200 - mail@jbbx.nl

3 Misverstanden over NLP

3 Misverstanden over NLP

Zeker in de zakelijke context ligt er nog wel eens een sfeer van beperkende overtuigingen rondom NLP trainingen. Immers, de effecten zijn moeilijk meetbaar en in een goede NLP training, ga je ook wel de diepte in voor wat zelfonderzoek. Jan Bart Brockhuis, oprichter en trainer van JBBX weerlegt de 3 misverstanden die we bij JBBX het meest horen.

1. Met NLP word je minder authentiek.

“Je wordt juist meer jezelf en dus meer uniek. Door de praktische handvatten denken sommige mensen dat NLP maar een trucje is: leer een paar technieken en je maakt promotie. Zo werkt het niet. Als je bijvoorbeeld vergadert met andere managers en je hebt allemaal NLP gedaan, vang je toch andere signalen op.

Management Teams die allemaal een NLP training hebben gehad en dat zich echt eigen maken, zijn de beste MT’s die er zijn. Juist omdat iedereen streeft en denkt met een positieve intentie.

Hoe meer mensen ermee doen, hoe effectiever de samenwerking. Dingen worden van jezelf.

Ik zit niet heel de tijd bewust te NLP’en, maar het zijn wel geïntegreerde patronen geworden. We worden effectiever en we houden ook onze zwaktes/pijnlijke plekken. Wat is perfect? Iedere upset is een kans om te veranderen. Setup for growth, noem ik dat. Voorbij de emoties.”

2.Van NLP ga je scheiden

“Het is maar hoe je het bekijkt. Het kan helderder worden wat in een relatie werkt en wat niet, maar dingen kunnen vooral verdiepen en verbeteren. Je wordt bewust van onbewuste patronen. En dan kan je conclusie zijn: Dat hoort niet meer bij mij.

Als je niet gelukkig bent in je relatie, kan je twee dingen doen: Of je verandert de situatie, of je verandert je perceptie van de situatie. Vraag je af: Misschien kan ik anders luisteren? Een relatie heeft zoveel patronen dat het lastig is dat te herstellen als je niet op één lijn zit, maar een NLP training kan je in ieder geval bewuster maken en daar is nog nooit iemand slechter van geworden.”

3. NLP is zweverig

Dat hangt ook af van je definitie van zweverig. Is nadenken over een groter doel in je leven zweverig? Ik denk juist dat NLP heel praktisch is en concreet. Maar je gaat wel aan de slag met je overtuigingen en als je dat zweverig vindt, dan moet je het niet gaan doen. Je blijft met beide benen op de vloer, en zo zijn wij als trainers ook wel.

Helemaal zonder zweverig kom je er niet. Het gaat over jezelf. We zijn wel van de diepgang. Of je nu meer politieke invloed wilt hebben of meer zichtbaar wil worden of beter wil mediteren, het gaat over jezelf, je komt hier niet een paar modellen ophalen, lees dan maar een boek.

Mensen die hier de opleiding hebben gevolgd, off dat nu 1, 3, 5, 12 of 25 dagen is, zeggen meestal niet dat het zweverig is.

Bij JBBX ga je echt met jezelf aan de slag. Te zweverig? Dat is ook een filter hoe je naar de wereld kijkt. Want wat is zweverig? Is dat spannend of eng, ongrijpbaar? Niet bespreekbaar? Kom dan een keer proefdraaien en ervaar zelf hoe het voor je werkt. Neem contact op <button>