4 stappen naar succesvol vergaderen en presenteren

4 stappen naar succesvol vergaderen en presenteren

Je hebt je goed voorbereid, je presentatie is professioneel en helder en je gelooft echt in je verhaal. Toch voel je de spanning in je benen en slaat je stem over in de eerste zin. Zo voorkom je dat.

Stap 1: Zelfverzekerde blik

Wil je succesvol interveniëren in een vergadering dan wil je je bewust zijn of je overtuiging past bij wat je zegt. Neem daar even de tijd voor. Maak, voordat je iets zegt, even contact met die overtuiging. Vervolgens maak je een innerlijk beeld van het succes en geef je dat aan jezelf weer voordat je iemand aankijkt. Dat zorgt automatisch voor een zelfverzekerde blik.

Stap 2: Chemie

Er zijn stofjes die je helpen bij een presentatie of vergadering: endorfine en serotonine zijn gelukshormonen. En als je iets spannend vindt, komen ook stresshormonen vrij als adrenaline en cortisol. In de verkeerde verhouding, zijn die stoffen niet effectief: je kunt minder goed nadenken, je hartslag gaat omhoof en je ademhaling wordt korter. Maar als je ze goed weet in te zetten, zijn ze juist enorm waardevol.

Lees ook: Dit kun je het beste eten en drinken voor een belangrijke presentatie.

Stap 3: Stemming

Dingen die je tegen jezelf zegt vóór een presentatie, zijn van belang bij het stuur pakken. Daardoor behaal je eerder je doel. We hebben invloed daarop door de gedachten die we hebben, je kan jezelf in een andere staat brengen, een andere stemming creëren. Dan houd je zelf de lead.

Stap 4: Maak contact en adem

Je kan natuurlijk je zenuwen overschreeuwen, maar dat komt je boodschap meestal niet ten goede. Neem héél even wat tijd voor jezelf en… Adem. Je hartslag wordt meteen rustiger en de frequentie van je hersengolven verlaagt, je hebt minder adrenaline en je gaat rustiger en daardoor zelfverzekerder praten. 10 seconden even aandacht bij jezelf en ademhalen is al genoeg!

Op spierkracht en wilskracht kom je heel veel, maar met contact ben je overtuigender op een andere manier. Wat is het slimste plan of waar is het meeste draagvlak voor? Daar hoef je niet zo moe van te worden.

Kantoorcoördinator JBBX