070 - 326 3200 - mail@jbbx.nl

Alles is Energie

Hoe kun je je energie veranderen door jezelf vragen te stellen?

Ik vind het bijzonder hoe de energie in een groep snel kan ‘shiften’ naar een hoger niveau, als je enkele vragen stelt en vraagt om uit te wisselen. Ik ben daar steeds weer positief over verrast. Daarom volgen we enkele vragen die we vaak stellen:

– Waar krijg ik energie van?
– Waar ben ik dankbaar voor?
– Wat is mijn verlangen?
– Welke plek neem ik in?

Hoe ‘shift’ dit jouw energie?
En hoe kun je die energie gebruiken om hele concrete dingen te gaan doen?

Bij JBBX volgen we de energiestroom en faciliteren we jou zo, dat je er ook praktisch iets mee kunt. Dat je er ook iets mee gáát doen. Zo hadden we iemand in de groep die een huwelijksaanzoek ging doen…een wel heel impactvol voorbeeld. En iemand die zijn opleiding ging afmaken. En weer iemand die als agile coach nu veel meer coacht en faciliteert dan oplost voor anderen. En iemand die nu wel stevig het gesprek aangaat in een team dat niet functioneert.

Waar krijg ik energie van?

Ik ben iemand die veel energie krijgt van de natuur, van bewegen, van mensen die zich durven te openen, van een echt gesprek. En van zwemmen in de zee na het hardlopen. En ook van stilte, al vond ik die ook wel spannend: hoe is het om zonder gedachten te zijn? Zelfs ik, Jan Bart, de man die schakelen als middle name heeft 🙂 en veel ballen de lucht in houdt, blijk te kunnen mediteren.

En waar krijg jij energie van?

Een deelnemer zei deze week: ‘ik hoef alleen maar terug te denken aan een moment dat ik een succes boekte en dan voel ik me al anders!’ Een mooi voorbeeld van het gebruik van hulpbronnen – één van de centrale elementen van NLP. We hebben al zoveel vermogens in ons, we hebben alleen de neurale paadjes ernaar weer breder te maken. Hoe fijn is het als mensen het stuur pakken en met al het NLP gereedschap echt aan de gang gaan!

Waar ben ik dankbaar voor?

Een simpele vraag, die je in een andere energie brengt en die we ook gebruiken in teamsessies. Dus waar ben ik dankbaar voor?
Ik zat onlangs in het OV naar Schiphol en toen bedacht ik mij: Mijn leven en gezondheid, elke dag weer te mogen opstaan. Mijn lieve gezin en dierbaren. Betekenisvol werk mogen doen met een super team van krachtige mensen die net als ik iets willen bijdragen aan de groei van bewustzijn van mensen. En nog veel meer…

Waar ben jij dankbaar voor? En als je daar over nadenkt, hoe voelt dat?

Als je er behoefte aan hebt jezelf vaker in een prettiger staat van zijn te brengen, is de training Persoonlijke Transformatie en de High Performance Mind wel iets voor je. We geven je 3 dagen in een ontspannen en mooie omgeving de tijd om hier mee te oefenen in verschillende meditaties en uitleg hoe dit ‘doorwerkt’ in je hersengolven. Vooral ook hoe je na de training hier gebruik van kunt maken in je werk en leven.

Wat is mijn verlangen voor de toekomst?

Mooi plaatje, nietwaar? Op Hvar, een eiland in de Middellandse Zee. Van dit soort bedjes krijg ik vanzelf een reflectiemodus: even op het ‘Balkon’ staan van mijn leven. Op een dergelijke plek heb ik voor me gezien hoe JBBX verder gaat groeien de komende jaren. We zijn nu al met 12 mensen en het aantal trainingen breidt zich flink uit. Mensen waarderen ons werk met gemiddeld een 9,3 en daar krijg ik een warm hart van. Alles met als doel om verschil te maken: dat mensen er iets aan hebben in hun werk en leven.

Hoe neem jij de tijd om te reflecteren op je loopbaan?

Het kan zijn dat jij dit geregeld doet. En er zijn ook mensen die het prettig vinden hier hulp bij te krijgen. Bij JBBX werken we met Fleurieke Kamerbeek en Dawn Henderson: beide top loopbaanbegeleiders. Zij verzorgen een traject Loopbaankompas, met workshops en individuele coaching. Een individueel dieper gravend traject is ook mogelijk. En we combineren loopbaanvragen soms met ‘Werk vanuit je Beste Plek’, want wist je dat je met een opstelling uitstekend zicht kunt krijgen op je loopbaan?

Welk verlangen heb jij ten opzichte van je werk en leven?

Welke plek ga ik meer innemen?

Vragen over ‘plek’ zijn altijd interessant. Het blijkt dat mensen in hun werkzame leven onbewust de plek innemen, die ze in het gezin van herkomst innamen. Dat kan heel handig zijn: bijvoorbeeld als je vaak in het midden ging staan en nu grote diplomatieke kwaliteiten hebt. Of dat je jezelf ‘groter maakte’ door meer te doen dan als kind noodzakelijk was: dan kun je veel verantwoordelijkheid aan. En er zit altijd een keerzijde aan deze kwaliteit: het kost je veel energie als je op een andere plek staat dan je eigen plek. Ga maar na. Iemand die de hele tijd bemiddelt en de sfeer probeert te beïnvloeden, is wellicht minder met de eigen doelen bezig. Of iemand die zich steeds groter maakt, neemt ruimte weg van anderen om te ontwikkelen, waardoor de boel in elkaar stort als hij vertrekt.

Inzicht hierin verkrijgen we door de Systemische bril op te zetten: wat gebeurt er op de systeemlaag van dit team, deze organisatie? En hoe zou het eruit zien als iedereen in volle kracht aanwezig is? Als je hier meer over wilt weten, dan hebben we een 2-daagse workshop Werk vanuit je Beste Plek.

Heb je al vaker opstellingen gedaan, dan is Facililtator van Systemisch Werk een echte aanrader: voor de 2e keer verzorgen we deze 8-daagse opleiding voor mensen met ruimere ervaring. Hierin leer je de systemische principes toe te passen in je werk als leider, coach of facilitator. Deze fascinerende manier van kijken heeft al veel veranderingen opgeleverd!

Fijne vakantieperiode! Jan Bart Brockhuis en team JBBX