Column #1: ‘Omgaan met verandering’

Column #1: ‘Omgaan met verandering’

Omgaan met verandering in tijden van verandering. Jan Bart (eigenaar JBBX) ging bij zichzelf na hoe hij reageert op de veranderingen in deze Corona-tijd. En hoe hij en zijn team omgaan met een onzekere toekomst. Hoe doe jij dat?

Jan Bart BrockhuisVeel mensen zeggen dat ze verandering en afwisseling leuk vinden, maar uit onderzoek blijkt dat we als mensen behoorlijke ‘gewoontedieren’ zijn. Veel van wat we doen en wie we zijn is gericht op het behouden van de status quo: onze comfort zone. Je zou kunnen zeggen dat ‘onze bekabeling’ ervoor zorgt dat we het liefst omgaan met een verandering zonder zelf te hoeven veranderen. Maar de wereld om ons heen is sinds COVID-19 drastisch veranderd en maakt dat we ons moeten aanpassen. Hoe ga jij hiermee om?

Van avontuur naar onrust

Als eigenaar van een trainingsbureau heb ik veel ervaring met veranderingsprocessen. Toen we midden maart in deze coronacrisis besloten hadden om dicht te gaan, leek het in het begin wel een spannend avontuur. Ok, we moeten allerlei trainingsgroepen uitstellen, maar het komt goed. Ik vond het prima om ‘het niet te weten’ en zag het als kans. We gaan ons aanbod online ontwikkelen en thuis was het eigenlijk wel gezellig om met vrouw en 4 kinderen werken en home-schooling te combineren. Het mooie weer deed de rest. Prima, zou je zeggen. Of ligt het toch anders?

Inmiddels zijn we vele persconferenties verder, heb ik een flink gat in de omzet en kan ik en mijn team al 7 weken niet datgene doen wat we liefst doen en waar we het meest in geloven: in een groep fysiek bij elkaar zijn om in trainingen (met diepgang) positieve impact op ontwikkelingsprocessen bij mensen te creëren. Daar word ik soms onrustig van. Tegelijkertijd voel ik een diep vertrouwen dat hier iets nieuws uit voorkomt.

Je zou kunnen zeggen: mijn reactie op de crisis is die van iemand die wil meebewegen, beetje aanpassen en straks graag alles weer naar het oude terug alstublieft. Herken je dat bij jezelf? Hoe is jouw reactie op een grote verandering of crisis?

Dieper kijken helpt

Het is evident dat er een nieuwe realiteit aan het ontstaan is en je hoort iedereen zeggen: ‘De wereld zal er straks anders uitzien’. Zelfs als je werk doet dat niet geraakt is door de crisis. Ook in dat geval heb je te maken met een andere omgeving. Niemand weet hoe de nieuwe wereld eruit zal komen te zien. En dat vinden wij als ‘gewoontedieren’ lastig.

Theory UZo helpt het mij heel goed om te werken met het U-proces van Otto Scharmer, een geweldige leraar. Zijn Theory-U helpt je dieper kijken, naar jezelf en je omgeving. Je hebt namelijk echt uit te vinden wie je bent en wat je wilt betekenen. Als je de tijd neemt om te luisteren naar de antwoorden die in jezelf of je team opkomen, dan ontstaat er ruimte om iets nieuws te laten ontstaan.

Wat helpt in tijden van verandering is bewust hiermee bezig zijn en de tijd nemen om te reflecteren. Zelf, met je partner of met je team. De Theory-U kan een hulpmiddel zijn om dieper te kijken en antwoorden te geven op hoe jij omgaat met verandering. Bij elk van de stappen in de U, kun je jezelf afvragen: hoe is dit nu voor mij of ons? Terwijl je steeds iets meer opent. Zoals Otto Scharmer het zelf zegt: ‘“Moving down the left side of the U is about opening up and dealing with the resistance of thought, emotion, and will; moving up the right side is about intentionally reintegrating the intelligence of the head, the heart, and the hand in the context of practical applications.”

Heb je hier vragen over of wil je iets positiefs uit verandering halen? Stuur mij dan een mailtje (mail@jbbx.nl).

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach