Emoties op je werk (deel 5): Schuld

Emoties op je werk (deel 5): Schuld

emoties op je werkEmoties op je werk moet dat nu echt?

Nou nee, ‘moeten’ zeker niet, het is wel goed om te beseffen dat emoties er toch zijn. Klein of groot, ze zijn er, bij jou en bij de ander. Dan kan je er maar beter mee leren omgaan, nietwaar? Er is een hele lijst aan emoties, deze blog gaat over boosheid: ik ben boos!

Emoties hebben een functie. Zoals de maag, de lever en de nieren een functie in ons lichaam hebben, zo hebben emoties ook een rol. Emoties kun je beschouwen als boodschappers: emoties geven je aan wat jouw werkelijke behoeften en verlangens zijn. Daarnaast geven emoties jouw grenzen aan.

Emoties geven de richting aan en wijzen je de weg, als je er naar luistert. Niet iedereen is vanzelfsprekend ‘blij’ met zijn of haar emoties. In onze cultuur hebben we de mentaliteit van ‘aanpakken’ en ‘niet zeuren, maar doen’. Gevoelens ervaren we soms nog als lastig, moeilijk en/of ingewikkeld óf we hebben geleerd deze te negeren, te rationaliseren of weg te stoppen.

Wat kunnen emoties je zoal vertellen? In deze blog uitgelicht:

 

Schuld

Emotie: SchuldigEen schuldgevoel is een gemoedstoestand waarbij je geweten je plaagt met een onaangenaam gevoel over een bepaalde gedane of juist niet gedane actie. Het wordt vaak gevolgd door gevoelens van berouw of spijt. Schuldgevoel is een gemoedstoestand die je jezelf oplegt.

Dat is interessant! Het kan zo zijn dat een bepaalde actie, wens of doel ten koste gaat van andermans wensen, doelen en/of verlangens. En daarmee ben je dan medeschuldig aan diens onvervulde verlangens, tegelijkertijd ben je ook weer niet verantwoordelijk daarvoor.

Hoe werkt dat? Het heeft zin om met elkaar je wensen, doelen en verlangens te bespreken en te ontdekken. Vaak is daar nog heel veel ruimte te vinden. Soms heb je ook te erkennen dat jouw werkelijkheid van de toekomst anders is en daarmee ben je schuldig aan het niet vervullen van de wensen en verlangens van de ander.

Is dat altijd erg? Om dat duidelijk te maken gebruik ik een voorbeeld, Churchill heeft ooit gezegd:

Victory only comes to those who want it the most, so be the one to want it the most.

Wat fijn dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het vernietigen van het wereldbeeld van Hitler en dat hij zo voor de bevrijding van Europa en de wereld heeft gezorgd!

Waar wil jij schuld aan hebben 🙂 ?

Roland Breedveld


Wil je hier meer over leren?

In onze NLP Business & Leiderschap Practitioner en in onze NLP Master Practitioner besteden we uitvoerig aandacht aan de rol van emoties. En emoties zijn welkom in al onze trainingen :). Wil je er meer over lezen? Vera Helleman beschrijft in de Emotie Encyclopedie meer dan 350! emoties. Top boek om te lezen of om gewoon te hebben.