Hoe maak jij als trainer / facilitator het verschil voor de groep?

Hoe maak jij als trainer / facilitator het verschil voor de groep?

Eveline van der HorstBen jij wel eens bij een training, workshop of bijeenkomst geweest waar je ongelofelijk geïnspireerd van raakte? Of sterker nog, dat je naast inspiratie en energie vooral ook leerervaringen opdeed waarmee je echt een verschil kon maken in je werk of in andere contexten van jouw leven? Want laten we eerlijk zijn, de beste trainingen, bijeenkomsten of workshops zijn degene waarin je iets leert of ervaart waar je echt iets mee kan, die nuttig voor je zijn.

 

Hoe gaaf is het, dat er trainers en begeleiders van groepsprocessen zijn die in staat zijn om zo’n impactvolle ervaring te creëren. Dat zij het op één of andere manier voor elkaar krijgen om precies datgene aan te bieden op een manier die voor alle deelnemers werkt, zodat ze er alles uit kunnen halen. Sterker nog, dat deelnemers er eigenlijk veel meer uithalen, dan ze misschien van tevoren verwacht of gehoopt hadden. En ze ook nog eens ervaren dat de groep waar ze deel van uitmaken, ook kan groeien en leren en kan bijdragen aan hun eigen veranderproces.

 

Mooi als je dat als trainer of begeleider van groepsprocessen voor elkaar kan krijgen. Maar, hoe doe je dat eigenlijk precies? Wat maakt het verschil tussen een ‘goede trainer’ en een trainer ‘die het verschil maakt’? Zou het ‘gewoon talent‘ zijn of zou jij dat misschien kunnen leren als je dat wil?

 

Vaardigheid

Trainers en begeleiders van groepsprocessen die impact maken blijken allereerst te bezitten over een zeer rijke trainerstoolkit, vol nuttige en waardevolle vaardigheden en ‘manieren van doen’. Hiermee ontwerpen en geven ze kwalitatief hoogstaande trainingen en zetten ze dit in bij de begeleiding van groepsprocessen. Waardoor ze in staat zijn groepsprocessen positief te beïnvloeden en waardoor deelnemers alles eruit kunnen halen wat er voor hen in zit.

 

Passie

Daarnaast worden impactvolle trainers gedreven door een unieke en persoonlijke missie in hun werk, waardoor ze vol passie, energie en met volle overtuiging groepen en deelnemers meenemen in het bereiken van hun doelen. Ze zijn dicht bij zichzelf en zijn meester geworden in het maken van contact en het creëren van verbinding met en tussen deelnemers onderling. Doordat ze zichzelf zijn en werken vanuit hun eigenheid is wat ze doen en zeggen geloofwaardig, uitnodigend en congruent.

 

Structuur

En achter elk van deze excellente kenmerken blijkt een structuur, een ‘hoe precies’ doe je dat of ‘weet je dat’ of ‘kan je dat’ te zitten! Dit zijn specifieke trainers manieren die er voor zorgen dat je aansluit bij ieders eigen leerstijl en zo maximale betrokkenheid creëert bij je publiek. Goede trainers hebben dit geleerd, en als zij dit kunnen, kan jij het ook.

 

Zelf ook meer impact maken?

Wij bieden jou de plek en de ruimte om ook een ‘trainer of facilitator’ die impact maakt te worden, één die het verschil maakt. In december starten wij met de 12-daagse opleiding Professioneel Trainen met Impact. Ben je nieuwsgierig naar of dit wat voor jou is? Wil je weten wat de opleiding inhoudt en voor wie deze geschikt is? Meld je dan hier aan voor de gratis online introductie-workshop Professioneel Trainen met Impact op 12 oktober aanstaand van 10 tot 12 uur. Leuk om je daar te ontmoeten!

 

Eveline van der Horst