070 - 326 3200 - mail@jbbx.nl

Met deze 3 NLP oefeningen krijg je snel je team op één lijn

Een team dat op één zit, aligned is en een collectief bewustzijn heeft, werkt gemiddeld 5 x productiever. Met deze 3 snelle oefeningen, krijg je de neuzen snel dezelfde kant op.

Oefening 1: Gebruik het model van de Logische Niveaus.

Een model dat heel goed de knelpunten blootlegt en vervolgens weerlegt. Het doel is om met je team, samen iets bereiken in een korte sprint. Door de logische niveaus ontdek je:

  • Dingen die nog niet kloppen
  • Wat de groepsidentiteit is
  • Onuitgesproken spanningen
  • Wat vinden we belangrijk
  • Gaan we voor snelheid of resultaat

Het uiteindelijke doel is de teamovertuiging: We kunnen het.

Vaak loop je na een scrum sessie naar buiten met het gevoel dat je veel dingen niet gezegd hebt. Door de Logische Niveaus te volgen, komen alle facetten van het proces aan bod.

Ga bijvoorbeeld na welke vaardigheden je binnen het team al hebt en welke er nog nodig zijn. Soms heb je daar een facilitator bij nodig, voor het overzicht. Het gaat erom dat iedereen gehoord wordt en zich gezien voelt, dan heb je als team 1 missie waarin iedereen iets van zichzelf terug ziet. Vergeet daarbij ook zéker niet wat je nog mist en wat daar de follow up op is.

Collectief bewustzijn

Kijk ook naar de bedrijfswaarden, en welke jullie als team kansen bieden. Als je dat soort dingen niet boven tafel hebt, wordt succes lastig te behalen. Dan de agenda: Wat gaan we doen? En wat is onze unieke kracht: Work only we can do? Het kost tijd om dat uit te kristalliseren, maar als je daarin investeert, krijg je iedereen op één lijn. Teams die één collectief bewustzijn hebben, hebben gezamenlijk resultaat voorop, zijn daardoor inhoudelijk aligned en gemiddeld 5 x productiever. Vaak zijn het ook leuke teams om in te werken door de positieve energie en dat heeft zijn uitstraling binnen het bedrijf.

Oefening 2: Krijg je team aligned met de ultieme top 5

Als team is het goed om op één lijn te hebben: wat vinden wij belangrijk. Wat motiveert ons als groep? En dat is een optelsom van een groep mensen. Wat is het beste resultaat? Hoe werken we samen? Welke waarden vinden we belangrijk? Het is goed om het daar als team over te hebben.

Rangschik wat de top 5 waarden/doelen zijn per persoon. Hoogstwaarschijnlijk krijg je allemaal verschillende top vijven. Maar waar komen ze overeen? En welke  waarden en doelen staan vaak op 1 en 2? Daaruit destilleer je een collectieve top 5 waarin iedereen wel een waarde van zichzelf in terugvindt.

In het beste geval heb je een heel krachtige top 3. Dat zijn de waardes waar je als team energie van krijgt.

Een Team-barometer op basis van waarde

Geef per persoon cijfers aan jullie Top 5 waarden om inzichtelijk te krijgen hoe iedereen ervoor staat en waar het knelt. Bij elke meeting zet je de barometer op de agenda en toets je of je die waarden nog steeds hebt en in hoeverre je als team daarnaar gehandeld hebt.

Teamoefening 3 (niet NLP, wél heel waardevol): vertel meer over jezelf

Laat de waterlijn zakken. Creëer een sfeer waar veiligheid en openheid is door ervaringsverhalen te delen. Iedereen heeft zijn of haar levensloop met bijbehorende uitdagingen. Door meer te leren horen over elkaars omstandigheden, kan je sommige eigenschappen ineens veel beter plaatsen en het maakt de teamleden milder naar elkaar.

Als je mensen niet kent, voelt dat vaak veiliger, maar het is op een gegeven moment echt niet meer relevant. Het gaat over: Mag ik er zijn met mijn verhaal?

Iedereen die zich verschuilt achter een muurtje, wil gevonden worden. Iedereen wil contact.

Dit waren 3 snelle oefeningen waar je snel resultaat mee bereikt. Maar NLP is nog veel meer. Op zoek naar een goede partner voor teamontwikkeling? Neem contact op met JBBX, we bespreken graag samen de mogelijkheden.

Avatar