NLP techniek uitgelicht: Levenswiel

NLP techniek uitgelicht: Levenswiel

Balans…. Het is goed om af en toe even stil te staan om de balans in je leven op te maken. Hoe tevreden ben je op dit moment over hoe het met jou gaat in de diverse contexten in jouw leven? Hoe is de balans tussen werk en privé? Lukt het je om jouw energie goed te bewaren en te verdelen? Weet je waar en waardoor je energie krijgt of energie lekt? Door momenten van reflectie in te lassen, kun je alles wat je tot nu toe geleerd hebt in jouw leven en in jouw werk, dieper verankeren.

Geschikte momenten voor reflectie zijn: rondom de jaarwisseling, rondom de zomer, als er grote veranderingen zijn geweest of gaan komen in je leven, als je het gevoel hebt dat je energie lekt maar niet precies weet waar of wat je eraan kan doen. Of zo maar als je nieuwsgierig bent naar hoe jouw leven nog meer in balans kan zijn of hoe je de balans kunt behouden die je nu bereikt hebt. Door dit op een gestructureerde manier te doen krijg je goed (in)zicht in de balans tussen bijvoorbeeld werk en privé of tussen tijd voor jezelf en tijd voor en met anderen besteden. En vanuit dat inzicht en overzicht kun je vervolgens concrete, haalbare doelen en acties formuleren die er voor gaan zorgen dat de balans herstelt, verbetert of blijft gehandhaafd.

Een hele praktische en overzichtelijke manier om de balans op te maken is om jouw ‘wheel of life’ te tekenen. Het is een tool die je snel inzicht geeft in de mate waarin de diverse contexten in jouw leven (werk – privé – familie – persoonlijke ontwikkeling – financiën – gezondheid – ontspanning – vrienden – etc.) met elkaar in balans zijn.

Hoe beoordeel je elke, door jou gekozen belangrijke context in je leven op dit moment? En: ben je daar tevreden over? Waar gaat de balans mogelijk scheef of wil je de balans juist goed houden om te zorgen dat jij genoeg energie overhoudt om alles te doen wat jij wil. Welke context ben je heel tevreden over en hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Welke context heb je meer aandacht aan te besteden en welk doel heb je jezelf daarvoor te stellen en te behalen de komende tijd?

Een ‘wheel’ dat (te veel) uit balans is, vergroot de kans op een gevoel van ontevredenheid of teleurstelling, een energielek of zelfs een risico op oververmoeidheid of een burn-out. Een ‘wheel’ dat (voldoende) in balans is geeft juist een goede energieverdeling, tevredenheid en rust en creëert mogelijkheden tot groei en ontwikkeling.

Bekijk de korte instructievideo hieronder waarin wordt uitgelegd hoe je het wheel of life invult. En welke reflectievragen je jezelf kan stellen naar aanleiding van de beoordeling van jouw eigen wheel of life.

Succes met het invullen van jouw levenswiel! We zijn zeer benieuwd naar je inzichten, laat het ons weten op mail@jbbx.nl.

Business Development / Trainer / Coach