NLP Vooronderstelling 3: Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds

NLP Vooronderstelling 3: Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds

In deze blog reeks Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen delen we elke week één van de NLP vooronderstellingen. De NLP vooronderstellingen zijn basishoudingen/ principes waarmee je met een frisse of andere blik naar een situatie, probleem of vraagstuk in jouw werk of leven kan kijken. En wie weet wat voor inzicht en succes jou dat oplevert!

 

Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen

Welke bril zet jij op om naar de werkelijkheid te kijken?

De NLP vooronderstellingen zijn een soort brilletjes waardoor je anders naar de werkelijkheid kan kijken. Brilletjes waardoor je: meer begrip kan opbrengen voor de ‘waarheid’ van de ander, je jouw communicatie effectiever kan maken, je in mogelijkheden kan denken en je fouten maken als onderdeel van succes kan zien. Met de vooronderstellingen in je zak kun je in de communicatie zaken anders gaan zien en horen. Kortom, met een verruimde blik naar de wereld kijken. Ben jij er klaar voor om je blik te verruimen? Lees dan verder!

 

NLP Vooronderstelling 3: lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds

De oude wijzen wisten het al: er is een sterke wisselwerking tussen lichaam en geest!

Nog niet eens zo heel lang geleden beschouwden mensen lichaam en geest al twee aparte zaken. Als je last had van lichamelijke ongemakken ging je naar de dokter en als je last had van mentale problemen ging je naar een psycholoog. Deze tweedeling bestaat nog steeds, echter, er wordt de laatste jaren in een zeer rap tempo door de wetenschap bevestigd wat de oude wijsheid tradities al lang ‘wisten’: er is juist een sterke wisselwerking tussen lichaam en geest!

 

En jij weet dat toch ook al?

En als je heel eerlijk bent, dan heb je daar eigenlijk geen wetenschap voor nodig toch? Want:
• Hoe bevlogen is jouw presentatie als je slechtgehumeurd, enorm chagrijnig en of gefrustreerd bent?
• Hoe scherp ben jij op je werk na een nacht nauwelijks geslapen te hebben?
• Hoe aardig ben jij als je net je teen hebt gestoten?
• Heb jij ook wel eens last van nek, hoofd of rugpijn “toevallig” op het moment dat je het super druk hebt op je werk?

 

5 Tips om je geest positief te beïnvloeden met je lichaam

Je lichaam en geest hebben dus invloed op elkaar en dat is goed nieuws: dat betekent namelijk dat door het handig inzetten van je lichaam je je geest positief kan beïnvloeden! We hebben 5 tips voor je:

 

TIP 1: Pas je houding aan
Wanneer je gespannen of gestrest raakt heeft je lichaam de neiging om als reactie hierop zichzelf wat kleiner te maken. Je nekt gaat wellicht wat naar voren, je schouders naar binnen en je rug ietwat krommer, je gezicht in een frons. Draai het eens om! Rug ietsje rechter, schouders naar achter en borst open, frons uit je gezicht: merk op hoe dit je blik letterlijk verruimt!

 

TIP 2: Let op je ademhaling
Heb je ook gemerkt dat als je gespannen bent je ademhaling hoog zit en wellicht wat kort is? Ga er maar eens op letten: Het kan al heel ontspannend en bevrijdend werken door gewoon eens diep te zuchten en letterlijk uit te blazen. Alleen dit al kan een gevoel van ontspanning creëren!

 

TIP 3: Mediteren kan overal
Steeds meer mensen omarmen de kracht van meditatie, de bewezen manier om ontspanning in je lichaam te krijgen. De mini versie hiervan kan je op elk gewenst moment toepassen: ook in een vergadering: Zet je voeten op de grond, en breng je aandacht er maar naar toe, doe dit met alle onderdelen van je lijf: hoe zit je er bij, kan er nog ietsje meer ontspanning in je benen, je armen of een ander onderdeel van je lichaam.

 

Tip 4: Beweeg
Van sporten wordt je naast fitter ook slimmer, blijer en relaxter. Want als je gaat bewegen dan komen er fijne stofjes vrij in je lijf (serotonine, dopamine, etc.) die meteen jouw gemoedstoestand veranderen. Je wordt er effectiever van, dat is dus ook goed voor je werk.

 

Tip 5: Neem een break
Heb je een vervelend gesprek gehad en draag je dat nog mee naar de volgende meeting? Loop even een extra rondje of ga naar het toilet en schud het letterlijk van je af: je zal zien dat je weer fris bent voor de volgende vergadering.

 

BONUS: Een gezonde geest is ook nog eens gezond voor je lichaam!
Het werkt ook andersom: Met een positieve geest ben je ook nog eens gezonder voor je lichaam: intimiteit, dankbaarheid, meditatie, compassie voor de ander en jezelf dragen bij aan het welzijn van je lijf. Je voelt en bent ook letterlijk beter. En, dit klinkt wellicht wat ‘zweverig’ voor je maar jouw geest heeft genezende krachten! Dit wordt in de wetenschap ook wel aangeduid als het placebo-effect. Hierbij speelt de kracht van de verwachting een grote rol. Omdat jouw geest verwacht dat een bepaald nepmedicijn een bepaalde lichamelijke reactie in gang zet, gebeurt dat ook. Wonderlijk hè?

 

Dus, wauw! Wat een geweldig team zijn jouw lichaam en jouw geest eigenlijk als ze optimaal samenwerken! En wat is het eigenlijk een ‘waist of opportunities’ als je deze super gave samenwerking niet optimaal benut of soms zelfs (per ongeluk…) saboteert. Als je dit interessant vindt dan is de NLP vooronderstelling: lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds een hele mooie voor jou om de komende tijd (nog veel) bewuster toe te passen.

 

Hoe werkt het voor jou?

Hoe doe jij dat nu al? Wat doe jij met jouw lijf om je mind weer helder en positief te krijgen? En hoe gebruik jij jouw mindset om je lijf positief te beïnvloeden? Laat het ons weten via een reactie op deze blog.

 

Volgende keer: de NLP-vooronderstelling Er bestaat geen mislukking, alleen feedback

 


Eveline van der Horst is NLP trainer bij o.a. onze opleidingen NLP Leiderschap Visie en Communicatie, NLP Business & Leiderschap Practitioner en NLP Business & Leiderschap Master Practitioner. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de pagina’s van de betreffende trainingen of stel je vraag aan Eveline (vermeld: mijn vraag aan Eveline is :).