Teambegeleiding – ontrafelen van bestaande patronen

Teambegeleiding – ontrafelen van bestaande patronen

Jan Bart BrockhuisJBBX is ontstaan uit het werken met teams. Al sinds mijn tijd bij Procter & Gamble en KPN ben ik geïnteresseerd in hoe leiderschap werkt in het creëren van effectieve teams. Ook wel High Performance Teams genoemd, maar je kunt het net zo goed ‘teams in flow’ of ‘teams met impact’ noemen. Het maakt nogal uit hoe je a) die teams leidt en b) hoeveel aandacht er is voor een effectieve en plezierige samenwerking.

 

Waar staat jouw team nu echt?

Bij JBBX begeleiden we teams (en een verzameling van teams: dan heet het organisatie) in hun ontwikkeling.
Waar staat het team nu? Is het nog in ‘forming of storming’ zoals je wellicht kent van de stadia van Tuckman? Of is er een leiderswissel en focusverandering van de strategie? Of heeft het team ‘onderhoud’ nodig, zoals we nu ook veel zien na covid-19, waarbij hele afdelingen elkaar ruim een jaar niet gezien hebben?
Dit gaat verder dan een leuke activiteit en gezellig teambuilding. Het gaat om het ontrafelen van de patronen die een team ongemerkt ontwikkeld heeft. Wat er wel en niet wordt gezegd. Wie er bij bepaalde informatiestromen of beslissingen al dan niet betrokken worden. Hoe er overlegd wordt of feedback gegeven. Allemaal gedragspatronen die pas helder worden als je er echt de tijd voor neemt.

 

Verkennen en doen

We nemen altijd eerst de tijd voor een verkenning/diagnosefase. Om beter te begrijpen wat er aan de hand is. Dit kan met tests, 360gr feedback en met diepte-interviews. Soms is het veelzeggender wat de assistent van een team zegt dan de leden van het MT.
Het doen van de diagnose is al een interventie op zich: er komt focus op het teamproces. Ook de terugkoppeling doet al iets.

Dan is het vaak tijd om ‘iets met het team’ te gaan doen. Een bijeenkomst, vaak buiten kantoor, waarin we een proces volgen waarin er echt connectie ontstaat, op een nieuwe manier geluisterd wordt, de pijnpunten op tafel komen als die er zijn, maar ook de ruimte is voor een nieuw perspectief.
En natuurlijk: concreetheid. Wat gaan we hier vervolgens mee doen? Wat maakt dat we dit succesvol gaan veranderen?

En wat er ook uitkomt, het heeft follow-up nodig. Momenten dat ter sprake komt hoe het gaat en hoe verder.

 

Jouw team verder ontwikkelen?

Wil je meer impact en effectiviteit? Heb je het gevoel dat je team meer in zijn kracht kan komen? Bel mij (06 51784557) of Ernst van Bokhorst (06 15321792) voor een afspraak via een scherm of live.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach