Trainer aan het woord: Chantal over coaching

Trainer aan het woord: Chantal over coaching

Chantal GoossensChantal Goosens is trainer en coach bij JBBX. In deze blog vertelt zij over het boeiende en inspirerende leven als coach en welke resultaten ze ermee boekt. Leestijd 5 minuten

 

“In mijn visie heeft ieder mens een uniek talent – en daarnaast is het gewoon oefenen in blijmoedig tekortschieten.”

 

Kun je ons vertellen over je ervaring als coach en hoe je in dit vakgebied terecht bent gekomen?

Mijn jeugd was vrij extreem waardoor ik al jong zoekende was. Ik deed van alles op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling, ook verschillende opleidingen. Alles wat ik deed droeg bij aan mijn ontwikkeling, waardoor ik steeds steviger in mijn schoenen stond en ik steeds meer bewustzijn kreeg. Het pad naar coachen ging heel organisch: ik begon door te geven waar ik zelf veel baat bij heb gehad.

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een goede coach?

Luisterend aanwezig zijn. Durven om het niet te weten. Echt contact maken. Dat betekent ook dat een coach zich moet openen voor zijn of haar eigen kwetsbaarheid én dat moet kunnen dragen.

 

Hoe bepaal je welke coachingstechnieken het beste werken voor een specifieke cliënt?

In mijn ervaring gaat het voor een coach over vertrouwen op wat jij in je rugzak hebt. Als mens en als coach.
Bij de start van een sessie is er het lege veld van niet weten en dan stel ik me open om vervolgens de ingeving te kunnen volgen. Dat vind ik erg belangrijk. Natuurlijk kan ik wel, in de voorbereiding, aan een bepaalde structuur denken bij een coachee. En dat bereid ik dan voor. Maar ik zet het nooit vast.

 

Kun je een voorbeeld geven van een cliënt waarbij je succesvol bent geweest in het helpen bereiken van zijn/haar doelen?

Heel eerlijk gezegd geloof ik niet zo in doelen. Ik geloof in bewustwording en om van daaruit stappen te zetten naar een leven dat steeds beter past bij wie je bent. De grote veranderingen bestaan uit kleine stapjes. Het gaat geleidelijk en niet met een soort grote ‘doel knal’. Tegelijkertijd begrijp ik natuurlijk dat mensen vaak met een doel komen en dat het fijn is als ze dat doel behalen.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Doel: Meer autonomie op werk

Ik had een coachee die zich steeds buitengesloten voelde op haar werk. De eerste ontdekking ging erover dat dat iets ouds is uit haar kindertijd waarin ze alles deed om er maar bij te horen. We hebben daarmee gewerkt, de laag eronder benoemd en erkend. Vervolgens zijn we gaan kijken hoe ze steeds meer vanuit de volwassen vrouw die ze is, in haar werk kan staan. En hoe ze het kind-verlangen om erbij te horen anders kon gaan verzorgen. Dat is bewustwording.

Daarna begon ze juist nog meer te zien dat ze veel pleaset, glimlacht en meebeweegt om maar niet alleen te staan. Weer meer bewustzijn. Daardoor kon ze gaan ze oefenen in voelen wat het doet als ze achter zichzelf gaat staan in plaats van dat ze bevestiging bij anderen zoekt. Ze begint nu steviger te worden.

Echter, zodra er een autoriteit bij kwam kijken vergat ze alles weer. En dus gingen we door met de volgende stap in hetzelfde grote thema.
We gingen daarop de beoordelingsgesprekken voorbereiden. Stevig geankerd in haarzelf een gesprek aangaan en blijven voelen in haar eigen systeem. Zichzelf blijven steunen. Ze had een mooi gesprek en kon bij zichzelf blijven. Een mooi behaald coachdoel!

En natuurlijk gaat haar pad met dit thema verder…

Hoe ga je om met ethische dilemma’s die zich kunnen voordoen tijdens een coachingstraject?

Daar heb ik geen ervaring mee. Dingen bespreekbaar maken en vragen stellen zodat de ander zich gehoord en gezien voelt op een kwetsbaar punt lijkt mij passend. In de corona-tijd heb ik wel moeten dealen met heel uiteenlopende meningen, ik vond dat spannend. Toen heb ik wel een keuze gemaakt over de regels in de training en kon ik dus niet iedereen bedienen. Ik ben wel met iedereen in contact gebleven.

 

Hoe blijf je zelf gemotiveerd en geïnspireerd om te blijven groeien als coach?

Mensen worden voor mij nooit saai en de groeimogelijkheden die ik zie zullen me inspiratie blijven geven. Ook ervaar ik veel verdieping en overgave door meditatie en het steeds beter voelen van en vertrouwen op mijn eigen systeem en intuïtie. Contact met collega’s is ook helpend.

Daarnaast ontwikkel ik mijzelf door de trainingen die ik zelf volg, iets wat ik iedereen kan aanraden!


Wil je zelf coach worden of ben je op zoek naar een goede training?

Wil je zelf coach worden of ben benieuwd welke trainingen Chantal geeft? Of zou je graag gecoacht willen worden door Chantal?  Lees dan verder via één van de onderstaande links: