070 - 326 3200 - mail@jbbx.nl

Trainer aan het woord: Ernst van Bokhorst over zijn werk en persoonlijke groei

We gingen in gesprek met Ernst van Bokhorst over zijn werk als trainer bij JBBX. Ernst werkte al 20 jaar in financiële sector en werd een gevraagd voor een nieuwe baan die een logische vervolgstap zou zijn geweest in zijn carrière. Ernst zei zonder aarzelen nee tegen die baan. De rest is geschiedenis. Bekijk en lees hier zijn verhaal en je laat je inspireren.

Wanneer wist je dat je als facilitator wilde gaan werken?

Een paar jaar geleden werd ik gepolst voor een baan die voor mij op dat moment een heel logische vervolgstap zou zijn geweest in mijn carrière. Ik werkte toen al zo’n 20 jaar in de financiële sector. Zonder er lang over na te denken, zei ik nee tegen die baan. Daar schrok ik zelf eigenlijk een beetje van want als ik hier nee tegen zeg, waar zeg ik dan ja tegen?

Ik ben toen gaan onderzoeken wat me veel energie geeft in mijn werk. En dat ging niet over de inhoud maar over het contact maken met mensen, een rol hebben in het motiveren en inspireren van anderen en het samenwerken en begeleiden van een team. Het bezig zijn met vragen als: Hoe gaan we dit team bezielen? Hoe gaan we er meer energie aan geven en er verdere stappen mee maken? Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn toekomst moest gaan inrichten met het begeleiden van mensen, teams en organisaties in hun transformatieproces.

Hoe heb jij de stap van de financiële wereld naar het trainersvak gemaakt?

Ik heb die stap kunnen maken omdat ik me realiseerde dat ik het huidige werk niet nog jaren wilde doen. En ik me besefte dat ik er zelf ook niet leuker op werd als ik mijn huidige werk nog langer zou voortzetten. Vanuit een patroon van loyaliteit, verwachtingen en eigen ideeën over hoe ik het behoorde te doen, was ik er eigenlijk al die tijd gebleven. Toen ik me dat realiseerde ben ik vanaf dat moment het anders gaan doen en heb ik de stap gezet.

Waar kan ik je tegenkomen binnen JBBX?

Naast team- en organisatiebegeleiding faciliteer ik ook de mannelijk leiderschapsreizen die we twee tot drie keer per jaar maken bij JBBX. Dan gaan we met een groep mannen op pad in Spanje of in Nederland. Dit is 5-daagse reis waarin je jezelf herontdekt, perspectief vindt en vanuit je volledige potentieel nieuwe keuzes maakt.

En vanaf november ga je me ook tegenkomen bij een nieuwe training: de training Focus, Daadkracht en Impactvol Leiderschap. Deze training bestond al maar gaan we nieuw leven inblazen. Dit is een driedaagse training voor mannen, sorry dames, waarbij het draait om mannelijk leiderschap en energie. Bijvoorbeeld over hoe je soms te veel gas geeft en een stapje terug mag doen. Of dat je soms te weinig doet omdat je te vriendelijk blijft en er eigenlijk juist een tandje bovenop mag. Ik geef deze training samen met Herman Cornet. Dit wordt echt een feestje.

Wat wil jij zeggen tegen mensen die twijfelen om met hun persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan?

Ik zou zeggen: “Wat heb je te verliezen? Er is zo veel te winnen en dat vraagt een stapje.” Dat stapje is soms gewoon inschrijven en komen opdagen. Gewoon door te doen. Maak je agenda een paar dagen vrij en stel jezelf open en dan zul je merken dat je echt niet de enige bent die hiermee bezig is. En als het niet zo lekker loopt, kun je jezelf de ruimte geven om daarmee aan de slag te gaan. Hoe fijn is dat?

Wat heb jij geleerd door aan jezelf te gaan werken?

De allerbelangrijkste les die ik heb geleerd is continue naar mezelf te blijven luisteren in plaats van meegaan met andere mensen of met de ideeën van andere mensen. Dat levert mij veel meer autonomie op en veel meer rust. Daardoor voel ik mij lekkerder in mijn vel, meer bezield en energieker. En door te luisteren naar mezelf weet ik of ik op koers lig en of het echt klopt wat ik doe.

Wat is er zo leuk aan werken bij JBBX?

Wat voor mij fijn is om te werken bij JBBX is dat er een groep mensen, trainers, coaches, ondersteuners en managers bij elkaar zijn gekomen die een bepaalde kwaliteit hebben, waardoor het echt stroomt. Het zijn mensen die elkaar aanvullen en versterken. Dat voelen we onderling als we samenwerken en dat voel je daardoor ook in de trainingen die we geven. Naast het feit dat het vak wat ik nu al aantal jaren mag doen, begeleiden van mensen en teams, mij heel veel voldoening geeft.

Wat is volgens jou de kern van de teambegeleiding?

Ik vind het heel mooi om een link te kunnen maken tussen de ‘harde’ realiteit enerzijds en hoe het er in de onderstroom uitziet in termen van vertrouwen en samenwerking anderzijds. In combinatie met mijn eigen ervaring uit het bedrijfsleven en mijn ervaring met het werken met groepen. Hoe verbind je die twee stukken met elkaar? Zodat het samenwerken wat makkelijker en sneller gaat. Zodat het elkaar versterkt. Dat is de kern van teambegeleiding. Dat heb ik als manager in mijn vorige werk al deels kunnen doen en nu begeleid ik teams en managers hiermee.

Welke quote of uitspraak is belangrijk voor jou?

Dat is de uitspraak van Gandhi: “Be the change that you want to see in the world.” Oftewel wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien. Wij zijn allemaal heel goed in het naar anderen wijzen, ik ook maar dat gaat ons niet helpen. Als jij je eigen stuk daarin neemt, gaat het zich vergroten. Daar gaat het om in het leven!


Wil jij Ernst een keer ontmoeten? Kijk hier voor de eerstvolgende trainingen die hij verzorgt de komende tijd.
Of neem contact met ons op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Ingrid Smit
NLP Trainer en Coach