Trainer aan het woord: Ingrid Smit over de kracht van NLP

Trainer aan het woord: Ingrid Smit over de kracht van NLP

We gingen in gesprek met Ingrid Smit over haar werk als NLP trainer bij JBBX. Ze ging van de vastgoedsector naar NLP facilitation. Ingrid vertelt over hoe NLP helpt met meer inzicht in jezelf en je relatie met anderen.

Je bent 1 van de NLP-trainers bij JBBX. Maar wat heeft NLP jou persoonlijk opgeleverd?

Hier kan ik makkelijk antwoord op geven: ‘Dat ik met NLP veel beter weet wat ik wil en wat ik kan. Het heeft me veel richting gegeven.’ Ik heb hiervoor in de vastgoedsector gewerkt. Ik werkte met stenen, heel iets anders dus. En nu werk ik met mensen en dat is waar ik echt blij van word. Ik hou van praktisch, pragmatisch en van toepassen. Door NLP toe te passen is de ingewikkeldheid in mijn hoofd veranderd in ‘weten waar ik voor sta’. Dat heeft een groot verschil gemaakt in mijn leven.

Wat is voor jou binnen NLP het beste model?

Ja, welke niet?! Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens zelf expert is van zijn eigen leven. Alle antwoorden zitten al van binnen. En alle NLP modellen helpen op hun eigen manier om die antwoorden naar boven te halen.

Het model dat mijzelf onwijs veel inzicht heeft gegeven, zijn de waarneemposities. Hoe kun je vanuit verschillende brillen, verschillende posities kijken naar je relatie met een ander. Dat geeft zoveel inzicht. Want vaak kijken we naar een situatie alleen vanuit onze eigen bril. We maken we ons druk over onze eigen gedachten en onze eigen gevoelens. Maar door letterlijk van positie te wisselen, zie je ineens dat wat je doet misschien heel onhandig is. Je gaat het bekijken vanuit de schoenen van de ander. Of je gaat vanuit een afstand naar de situatie kijken en vindt daar je belangrijke innerlijke coach.

Wat vind je leuk aan het geven van NLP-trainingen?

Wat ik tof vind aan trainen is dat je ziet wanneer er bij cursisten een kwartje valt. Omdat ze zich bijvoorbeeld ineens realiseren waarom de communicatie met een collega niet makkelijk gaat. Of dat ze meer inzicht hebben gekregen in wat nu echt belangrijk voor ze is. Dat zijn voor mij hele mooie momenten. Want als ik het heel erg plat sla, dan gaat NLP over communicatie met jezelf, wat je denkt én met de ander. En het moment dat een cursist merkt ‘Oh zo werkt dat dus!’, daar word ik blij van.

Het inzicht waarom de communicatie met een collega, maar ook hun partner of hun kind, of verbinding met het team. Het kan dus gaan over werk en ook over privé. Er vallen altijd kwartjes. En vanuit dat inzicht kunnen ze andere acties ondernemen. Dat vind ik fijn van NLP. Het geeft antwoorden en richting in hoe je het dan anders kunt gaan doen.

Wat zou je willen zeggen als mensen nog twijfelen om een NLP training te gaan doen?

Nou, ik snap dat wel. Die twijfel. Je weet namelijk niet wat er gaat gebeuren of wat je misschien tegenkomt bij jezelf of bij een ander. En het zijn ook best veel trainingsdagen. Want helaas er is geen wonderpil: doe het in twee dagen en je hebt alles door. Werken aan jezelf, vergt nou eenmaal tijd en oefening. Maar uiteindelijk is het het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. De kracht van training zit ‘m volgens mij ook in de tijd nemen om met focus aan de slag te gaan met jezelf en anderen. En dat gaat je heel veel opleveren.


Ben jij geïnteresseerd wat NLP jou kan brengen? In september bieden wij een gratis online NLP Introductie workshop aan. In deze workshop leer je kennismaken met NLP en kun je ervaren of een NLP training bij JBBX iets voor jou is. Meld je hier aan voor de gratis online NLP Introductie workshop.

Kantoorcoördinator JBBX