070 - 326 3200 - mail@jbbx.nl

Professioneel Coachen

Opleiding: Professioneel Coachen

De 9-daagse opleiding Professioneel Coachen geeft je een stevig fundament om je te bekwamen als coach. We geven je uitleg over basismethodieken als Transactionele Analyse, Systemisch Werken en Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Vervolgens ga je uitgebreid met elkaar oefenen hoe je deze methodieken kunt gebruiken bij de begeleiding van collega’s, medewerkers en/of cliënten.

Na het afronden van deze training heb je:

 • Kennis van verschillende coaching-technieken zoals Transactionele Analyse, NLP en Systemisch Werk
 • Inzicht in de invloed van jouw gedrag op het coachingstraject en hoe je om kan gaan met jouw kwaliteiten en uitdagingen;
 • Ervaring met het voeren van coachingsgesprekken in een oefenomgeving
 • Meer inzicht in je eigen gedrag en de effecten daarvan op anderen.
 • De opleiding wordt afgesloten met een certificaat.

Als coach ben je zelf je eigen instrument. De opleiding geeft je de mogelijkheid jezelf nog beter te leren kennen: voorkeuren, de manier van communiceren met jezelf en anderen, barrières. Door dit zelfinzicht leer je gebruik maken van je sterktes en omzeil je de barrières. We oefenen met elkaar waardoor je steeds ook het effect van een methodiek op iemand die gecoacht wordt ondergaat. Dit geeft inzicht in de gebruikte methodiek op verschillende niveaus. Hoe meer je ervaart van je eigen proces, hoe makkelijker het wordt om een gecoachte te begrijpen.

De opleiding bestaat uit 4 blokken. Het eerste blok bestaat uit 3 dagen en de overige 3 blokken uit twee dagen. In de training maak je kennis met de belangrijkste coaching-technieken zoals Transactionele Analyse, Systemisch Werk en NLP. Je gaat tussen de blokken door oefenen met concrete opdrachten in een intervisiegroep. Deze intervisie is een verplicht onderdeel van het programma. De training wordt gegeven door zeer ervaren trainers die ieder een uitgebreide eigen coaching-praktijk hebben met een eigen signatuur. Hierdoor krijg je verschillende perspectieven aangereikt.

In deze praktische leergang nemen we jouw (toekomstige) werkomgeving als uitgangspunt. Je brengt je eigen thematiek in om mee te werken. Ook is er ruimte om je eigen specifieke vragen beantwoord te krijgen. Je leert de onderliggende dynamieken van vraagstukken te doorgronden en krijgt de methodische handvatten om jouw coachproces methodisch goed te laten verlopen.

Start en locatie

 • 16 november | Den Haag
  Blok 1: 16 – 18 november (3 dagen)
  Blok 2: 16 – 17 januari 2023
  Blok 3: 9 – 10 maart
  Blok 4: 11 – 12 mei
Gemiddelde klanttevredenheid cijfer 9,3 op basis van 77 beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen

Over de opleiding Professioneel Coachen

Onze aanpak en filosofie

Bij JBBX geloven in de kracht van het collectief en veel persoonlijke aandacht. Daarom werken wij veel met trainingsduo’s voor groepen tussen de 12 en 16 personen.

We knippen de 9 daagse training in blokken op, zodat je een goed ritme krijgt met verdieping van je kennis tijdens de trainingsdagen en verankering van je nieuwe vaardigheden in de periodes daartussen.

Alle externe factoren voor het ultieme resultaat worden geborgd, jij hoeft alleen maar bezig te zijn met jouw proces en ontwikkeling.

Met follow-ups en intervisiegroepen houden we het proces gaande, je kan tussentijds altijd je trainer benaderen voor advies of vragen.

Veel gestelde vragen

Is deze opleiding iets voor mij?

Deze training is bedoeld voor managers, begeleiders van teams, scrum masters, product owners en anderen, die professionele coachmethodieken willen leren. De focus ligt op het opleiden tot coach, vanzelfsprekend worden je eigen processen ook aangeraakt. We gaan er vanuit dat je zicht hebt op je persoonlijke processen en dat je in staat bent om jezelf te stabiliseren. Een opleiding in persoonlijke effectiviteit, zoals bijvoorbeeld Werk vanuit je Beste Plek of NLP Practitioner of iets vergelijkbaars is een voorwaarde. Een telefonische intake gaat vooraf aan de training, in dit gesprek stellen we vast of je het vereiste basisniveau hebt of dat het beter is eerst nog een andere opleiding te volgen.

Wat is het resultaat van deze opleiding?

Als coach ben je zelf je eigen instrument. De opleiding geeft je de mogelijkheid jezelf nog beter te leren kennen: voorkeuren, de manier van communiceren met jezelf en anderen, barrières. Door dit zelfinzicht leer je gebruik maken van je sterktes en omzeil je de barrières. We oefenen met elkaar waardoor je steeds ook het effect van een methodiek op iemand die gecoacht wordt ondergaat. Dit geeft inzicht in de gebruikte methodiek op verschillende niveaus. Hoe meer je ervaart van je eigen proces, hoe makkelijker het wordt om een gecoachte te begrijpen.

Een goede coach weet een gezonde verbinding aan te gaan met zijn of haar cliënt. Echte verbindingen kunnen alleen via het hart gemaakt worden. Door het continue proces van oefenen met de coachtechnieken leer je steeds beter verbinding met jezelf te maken. Hierdoor kan je vanuit authentieke hartverbinding met je cliënten aan de slag. Ook leren we je hoe je kunt herkennen als jij of de cliënt niet meer authentiek kan zijn, zodat je daar effectief mee om kunt gaan.

Waar vind ik een goede trainer?

Kom gerust een keer praten om te kijken of er een klik is. We hebben meerdere trainers in huis die allemaal meer dan 10 jaar ervaring hebben in het trainersvak. Kijk ook even in ons Trainersoverzicht wie onze NLP trainers zijn voor een goed beeld. Anders helpen de beoordelingen van eerdere trainées bij JBBX wellicht bij je keuze.

Specialisatie tot NLP trainer, hoe werkt dat?

Als het je ambitie is om gecertificeerd NLP Trainer te worden, kijk dan even naar onze training Professioneel Trainen met Impact. Als vervolg op deze Opleiding Professioneel trainen is het mogelijk om een specialisatie te doen: de NLP Trainerscertificering. Hiermee kun je als NLP Trainer aan de slag en zul je merken dat je door deze extra verdieping meer impact zult hebben als trainer. Deze opleiding duurt 5 dagen en is uitsluitend voor trainers die naast de JBBX Trainer training de NLP Practitioner en de NLP Master Practitioner hebben gevolgd. Op de laatste dag wordt een examen afgenomen en na succesvolle afronding vindt officiële certificering plaats.

Hoeveel tijd moet ik investeren in studeren voor de opleiding?

Coachen leer je door te ervaren, door te oefenen, oefenen en oefenen. We knippen de 9 trainingsdagen op. Tussendoor heb je contact met je intervisiegroep over je proces. Voor heel dit traject nemen we een paar maanden de tijd zodat je nieuwe inzichten en vaardigheden optimaal inslijten.

Jouw investering in Professioneel Coachen

Jouw investering bedraagt:

€ 3.350,- excl. BTW

Dit is inclusief:

✔ Erkend certificaat

✔ Lunches, koffie, thee

✔ Werkmateriaal

 

Voor sommige klanten van JBBX gelden kortingspercentages: informeer gerust bij ons voor welke prijs je kunt deelnemen. Trainingen worden gegeven op een inspirerende locatie van JBBX in Den Haag, Haarlem of Leusden.

 

Jouw garanties – Daarom kies je voor JBBX

Altijd ervaren trainers

Al onze trainers hebben meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van (NLP) training en coaching. Zo heb je altijd een back-up en vind je een trainer die goed bij je past.

Meer over de trainers>>

Voor bedrijven en organisaties

Wij zijn gespecialiseerd in het trainen van managers en (jonge) professionals. Zo draagt een training maximaal bij aan extra resultaat op je werk.

Neem contact op >>

Slim je budget investeren

Wij kijken samen hoe we jouw opleidingsbudget zo optimaal mogelijk kunnen inzetten voor het beste resultaat.

Neem contact op>>

Programma Professioneel Coachen

De opleiding Professioneel Coachen bestaat uit de volgende onderdelen:

9 trainingsdagen

Blok 1 (3 dagen): Wie ben jij?

 • Jezelf als instrument
 • Wat is coachen?
 • Persoonlijke doelen en leervragen
 • Levensverhaal; inzicht in eigen motivatie en handelen
 • Feedback geven en nemen
 • Persoonlijke dynamiek en de consequenties daarvan voor je werk als coach
 • Systemisch Werk

Blok 2 (2 dagen): De ander, de coachee

 • Inzicht in de klant en in kaart brengen van de vraag
 • Overdracht en Tegenoverdracht
 • Contracteren
 • Communicatietechnieken (NLP)
 • Logische Niveau’s
 • Transactionele Analyse

Blok 3 (2 dagen): Het Coachingstraject

 • Verbinding met jezelf en de ander
 • Fases in een coaching-traject: intake, plan, gesprek(-ken), evaluatie
 • Oplossingsgericht werken
 • Grenzen aan coaching – ethiek
 • Omgaan met weerstand en blokkades

Blok 4 (2 dagen): Coachen in de praktijk

 • Systemisch Werk in Organisaties
 • Cultuur en macht
 • Identiteit: wie ben jij als coach?
 • Praktijkexamen
 • Presentatie van je persoonlijke traject (werkstuk)

Heb je een keuze gemaakt? Reserveer dan alvast 100 % vrijblijvend je plek.

Na je reservering neemt een van onze opleidingsbegeleiders contact met je op om eventuele vragen te beantwoorden.

Gerelateerde opleidingen

Faciliteren Systemisch Werk

Deze training is bedoeld voor mensen die in de professionele werkomgeving zich willen verdiepen in het systemische perspectief. We leren je wat de verschillende fases van een opstelling zijn, welke wetten, dynamieken en verstrikkingen er kunnen spelen en welke mogelijke oplossingen.

Duur : 12 dagen          Prijs : € 3.350,-

Professioneel trainen met Impact

Je scherpt je trainingsvaardigheden aan en krijgt goed inzicht in je persoonlijke stijl en kracht als trainer. In de training maak je kennis met de belangrijkste technieken zoals Transactionele Analyse, Systemisch Werk en NLP.

Duur : 12 dagen          Prijs : €3.350,-

Loopbaankompas

De workshop ‘Loopbaankompas, regie op je toekomst!’ is een korte, intensieve workshop waarin je wordt uitgedaagd om zelf méér richting te geven aan je eigen loopbaan en je persoonlijke ontwikkeling. De training verbindt persoonlijke focus met de inspiratie en uitdaging van een groep. 

Duur : 3 dagen          Prijs : €1.280,-